Torr hy – den vanligaste orsaken till klåda

Under vinterhalvåret blir din hud torrare än vanligt. Detta kan leda till sprickor och eksem som kliar. Ta därför hand om din hud och förebygg dina problem. Lär dig hur, här.
 
Därför blir din hud torr
Torr hy är något som många lider av. Speciellt i vintertid är detta ett vanligt förekommande problem. Den torra inomhusluften kombinerat med den kalla utomhustemperaturen innebär påfrestningar för huden som kämpar för att hålla en normal fukt- och fettnivå.

Det faktum att många dessutom ofta tvättar huden med tvål gör att den skyddande barriär som finns snabbare bryts ner. När huden är så torr att den spricker uppstår ofta eksem som kliar, vilket varken gynnar dig eller din hud.
 
Det går att förebygga
Torr hy går i de flesta fall att förebygga – bara man vet hur. Att exempelvis din dagliga tvättning kan vara orsaken till eksem och klåda kan kanske kännas överdrivet. Men faktum är att vi inte bara tvättar bort smuts med hjälp av tvål och vatten utan att vi även tvättar bort det skyddande fukt- och fettlager som huden inte klarar sig utan.

Därför är det viktigt att inte överdriva tvättningen så att kroppen hinner återhämta sig och bygga upp det skydd som huden behöver. Se också till att använda så milda produkter som möjligt när du tvättar dig, och smörj in huden så ofta du kan – speciellt på vinterhalvåret när torrhet lätt uppkommer.
 
Analysera din hud
Genom att försöka analysera din hud är det lättare att hitta passande produkter.Om du vet med dig att du lätt blir torr, eller om du anser dig ha ett bra naturligt skydd finns det olika typer av rengöringsprodukter och hudkrämer som passar.

Generellt har kvinnor och äldre människor tunnare hud vilket gör den mer känslig för torrhet. När vi blir äldre minskar produktionen av talg som smörjer huden. Vi måste därför se till att bygga på fukt och fett utifrån istället.

Vi blir oftast torra på de ställen på kroppen där vi har tjockare hud såsom knän, fötter och armbågar. Även händerna har en tendens att bli torra då dessa hela tiden utsätts för väder och vind, samt regelbunden tvättning under dagen.
 
Smörj!
För att få bukt med torr hy gäller det därför att smörja in denna så mycket och ofta som möjligt. Om du har väldigt torr hud behöver du en så fet kräm som möjligt. Det fetaste du kan använda är i detta fall salva. Vid mindre torrhetsbesvär kan en lotion räcka.

Källa: Klåda.se, 1177.se

klåda