Svinkoppor – vanlig men ofarlig hudinfektion


Svinkoppor är en hudinfektion som yttrar sig i kliande utslag och blåsor, främst i ansikte och på armar och händer. Infektionen orsakas av bakterier som snabbt kan spridas till andra, men det råder ingen fara för den som drabbas.

Denna åkomma är både vanlig och ofarlig. Alla kan drabbas av svinkoppor men sannolikheten är större att barn blir smittade. För den som blivit smittad av svinkoppor gäller det att försöka att inte klia på utslagen då det är genom direkt och indirekt kontakt med andra som bakterierna snabbt sprider sig. Det är därför bäst att hålla sig hemma för att minska risken att smitta andra.

Kan bero på både streptokocker och stafylokocker
Den bakterie som orsakar svinkoppor är antingen streptokocker eller stafylokocker. Genom kontakt med hudutslagen kan dessa bakterier sedan snabbt sprida sig till nästa person.

Även indirekt kontakt kan leda till att smittan sprids, så därför är det viktigt att till exempel inte dela handduk med andra. Efter att man har vidrört utslagen är det viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten mycket noggrant. Även de föremål som den drabbade har tagit på bör tvättas rena för att vara säker på att bakterierna inte sprids.

Enkel behandling – tvål och vatten
För den som drabbas av svinkoppor, eller impetigo som det också kallas, krävs i vanliga fall inga receptbelagda mediciner. Den behandling som rekommenderas av läkare är att man tvättar det drabbade hudområdet med tvål och vatten och håller de infekterade blåsorna och skorporna rena hela tiden. Efter en veckas tvättbehandling bör utslagen försvinna.

Gör de inte det kan läkaren skriva ut antibiotika i tablettform eller som salva som ska strykas på. För att så få som möjligt ska bli smittade gäller det också att försöka hålla sig hemma och inte komma i kontakt med andra mer än nödvändigt. Det tar ungefär tre dagar innan utslagen blommar upp från de att man blivit smittad, men så fort detta upptäcks bör man ha så lite kroppskontakt med andra som möjligt.

Honungsgula skorpor i ansikte och på händer
Svinkoppor uppträder oftast som kliande utslag som senare utvecklas till varfyllda blåsor. Efter hand spricker dessa och röd och glansig hud därunder blottas. När skorpor bildas brukar dessa oftast få en honungsgul färg.

Eftersom denna hudinfektion kliar väldigt mycket kan det vara svårt att låta bli att pilla på utslagen. Detta är även en bidragande faktor till varför utslagen oftast sitter i ansiktet eller på händer och armar.