Orsaker till trötthet

Oavsett om du är tillfälligt eller kroniskt trött finns det oftast en mer eller mindre självklar anledning till detta. Oftast beror trötthet på sömnbrist, men det är också vanligt med mental trötthet som inte grundar sig på kroppens fysiska tillstånd. Även vissa sjukdomar påverkar energinivån negativt. För att veta exakt vad det är som orsakar tröttheten är det bäst att besöka en läkare och eventuellt göra tester.Vill du läsa på mera hittar du bra info här. På så sätt är det lättare att gå till botten med problemet och komma ur tröttheten.

Psykisk trötthet

När tröttheten faller på är det lätt att anta att man inte fått tillräckligt med sömn eller att det kanske är en infektion eller liknande som smyger sig på. Faktum är att tröttheten likväl kan bero på att du är mentalt utmattad eller stressad. Dessa orsaker är dock oftast svårare att konstatera. När hjärnan går på dr-blommorhögvarv kan det vara svårt att stänga av även om man vill. Fysiska orsaker är oftast lättare att åtgärda. Genom mental träning är det dock möjligt att slippa denna typ av trötthet.

Sjukdomar som påverkar

Förutom de mest uppenbara orsakerna som exempelvis alldeles för lite sömn, kan det finnas mer allvarliga orsaker till varför trötthet uppkommer. Om du har brist på vissa ämnen i kroppen kan detta resultera i just trötthet. Behandlas inte detta kan det i värsta fall utvecklas till en kronisk sjukdom. Det finns dock bra mediciner som kan behandla dessa eventuella sjukdomar, så den som drabbas kan leva ett fulltgott liv precis som alla andra. Att exempelvis ha brist på järn eller B12-vitamin kan ge en viss trötthet. Något som kvinnor drabbas av mer än män är rubbningar i ämnesomsättningen där sköldkörtelshormonet inte produceras som det ska. Detta är något som kan göra en tröttare än vanligt. Även diabetes är en sjukdom som kan orsaka trötthet.

Ta hand om dig!

Genom att ta hand om dig på bästa sätt – dvs. äta rätt, motionera och sova tillräckligt – kan du undvika trötthet. Även om du tycker att du sover tillräckligt många timmar varje natt kanske du inte sover effektivt på grund av snarkning, sömnapné eller stress. Detta är nämligen något som påverkar sömnen mer än man kanske tror, vilket resulterar i trötthet dagen efter. Även vinter- eller vårdepression kan göra en trött. Därför är det viktigt att du tar hand om dig på bästa sätt. Då blir det lättare att ta sig ur denna typ av trötthet.